spot_img
NaslovnaEko-kućišteZelene krovove: Ekoloski trend koji cuva zivotnu sredinu

Zelene krovove: Ekoloski trend koji cuva zivotnu sredinu

Zeleni krovovi, nekad nazivani krovovima sa vegetacijom ili travnatim krovovima, postaju sve popularniji. Ovi inovativni krovni sistemi pruzaju mnoge prednosti, ukljucujuci zastitu okoline, energetsku efikasnost i estetiku. U ovom clanku cemo razmotriti razlicite vrste zelenih krovova, njihove prednosti i nacin na koji su sastavljeni, i takodje cemo se fokusirati na najcesce vrste biljaka koje se koriste na zelenim krovovima.

Vrste zelenih krovova

Ekstenzivni zeleni krov: Ekstenzivni krov je lak i zahteva minimalno odrzavanje. Na ekstenzivnim zelenim krovovima obicno rastu biljke koje vole suvo, poput trave, mahovina i sitnog bilja. Ovi krovovi imaju tanak sloj supstrata i pogodni su za povrsine gde nije potreban pristup.

Intenzivni zeleni krov: Intenzivni zeleni krov vise podseca na tradicionalne vrtove. Ima dublji sloj supstrata, sto omogucava rast razlicitih biljaka, ukljucujuci drvece, grmlje i cvece. Ovaj tip zelenog krova zahteva vise odrzavanja i cesto se koristi na krovovima stambenih zgrada.

Sklopivi zeleni krov: Sklopivi zeleni krovovi su prenosivi i mogu se postaviti na bilo kojoj povrsini. Ovi krovovi su idealni za privremene instalacije, poput dogadaja ili izlozbi.

Prednosti zelenih krovova

Zastita okoline: Zeleni krovovi pomazu smanjiti efekat toplinskog ostrva u gradovima, apsorbujuci suncevu energiju i pretvarajuci je u zelene vegetacijske povrsine, umesto da se krov pretvori u vrelu povrsinu. Ovo smanjuje efekat toplinskog ostrva u gradovima i poboljsava ukupan kvalitet vazduha u urbanoj sredini.

Energetska efikasnost: Zeleni krovovi mogu pomoci smanjiti potrosnju energije u zgradama. Zimi izoliraju zgradu, sto smanjuje troskove grejanja, dok leti hlade zgradu apsorbujući suncevo zracenje.

Povecana trajnost krova: Vegetacija stiti krov od UV zracenja i ekstremnih temperatura, sto moze produziti njegovu trajnost. Zeleni krovovi mogu smanjiti potrebu za skupim odrzavanjem i renoviranjem.

Poboljsana zvucna izolacija: Biljke i supstrat zelenih krovova mogu apsorbovati zvuke i poboljsati zvucnu izolaciju zgrade.

Estetika i rekreaciona vrednost: Zeleni krovovi mogu dodati estetsku vrednost zgradi i pruziti mesto za opustanje ili bastovanje.

Najcesce koristene biljke na zelenim krovovima

  • Sedum: Sedum je jedna od najomiljenijih biljaka za ekstenzivne zelene krovove. Zahteva malo vode i stvara gustu, zelenu pokrivku.
  • Trava: Razlicite vrste travnjaka koje vole suvo cesto se koriste na ekstenzivnim zelenim krovovima. One su niske odrzavanja i poboljsavaju biodiverzitet.
  • Pelin: Pelin je suvo bilje koje je omiljeno zbog svoje otpornosti i aromaticnog mirisa.
  • Ruze: Neki tipovi patuljastih ruza pogodni su za ekstenzivne zelene krovove. Cvetovi ruza donose estetsku vrednost.
  • Jagode: Jagode se cesto uzgajaju na intenzivnim zelenim krovovima zbog svojih plodova.
  • Sedum spurium: Ova mala sočna biljka ima prelepe cvetove i omiljena je među insektima.

Utjecaj na okolinu

Zeleni krovovi imaju pozitivan utjecaj na okolinu. Osim vec spomenutih prednosti, ukljucuje poboljsanje kvaliteta zraka, smanjenje erozije tla, povecanje biodiverziteta i podrsku lokalnom kukcima.

Temperatura na zelenim krovovima

Temperature na zelenim krovovima tijekom ljetnih mjeseci znatno su nize nego na tradicionalnim krovovima. To je posljedica cinjenice da vegetacija apsorbira suncevu energiju i isparava vodu putem procesa poznatog kao evapotranspiracija. To dovodi do hlađenja okoline, smanjuje potrebu za klimatizacijom u zgradama i poboljsava udobnost.

Zeleni krovovi su odrziv i ekoloski nacin za poboljsanje zgrada i stititi okolinu. S njihovim rastućim popularnošću mogu postati vaznim elementom buducnosti urbanog planiranja i arhitekture. Pomazu smanjiti temperature, poboljsavaju kvalitetu zraka i dodaju estetsku vrijednost urbanim prostorima. Osim toga, pruzaju rekreacijske prostore i podrzavaju biodiverzitet. Zeleni krovovi su investicija u buducnost koja nam može pomoci zastititi nasu planetu i stvoriti zdravija i odrzivija urbana podrucja.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

- Advertisment -spot_img

Najpopularnije

Nedavni komentari