spot_img
NaslovnaBaštaSeča voćnjaka u tri jednostavna koraka

Seča voćnjaka u tri jednostavna koraka

Šišanje voćnjaka nije nikakva nauka. Dovoljno je slijediti tri jednostavna koraka:

Ključ održavanja lijepih i produktivnih voćnih stabala je njihovo godišnje orezivanje. Iako neki vrtlari preferiraju različite načine orezivanja za različite vrste voćnih stabala, dovoljno je slijediti tri jednostavna koraka koji se primjenjuju na većinu vrsta voćnih stabala. U našim klimatskim uvjetima, najčešće uzgajamo bobičasto voće (jabuke, kruške) i koštunjavo voće (šljive, trešnje, marelice itd.) – ovih troje koraka vrijede za obje skupine.

Korak 1: Čišćenje voćnih stabala

Počnite uklanjanjem mrtvih, oštećenih i bolesnih grana. Takođe uklonite grane koje rastu vertikalno. Eventualni izdanci na deblu drveta trebaju biti uklonjeni. Sve ove grane treba potpuno ukloniti (što bliže mestu gde izlaze iz druge grane), tako da ne ostavite nikakve male izdanke.

Korak 2: Proređivanje voćnih stabala

Cilj ovog koraka je osigurati svetlo i prostor u kruni stabla. To će nam obezbediti bolji prinos i smanjiti probleme sa štetočinama i bolestima. Prvo uklonite sve grane koje rastu prema dolje, prema sredini krune stabla ili se međusobno ukrštaju.

Nakon uklanjanja ovih grana, udaljite se od stabla i pogledajte kako izgleda. Cilj je da grane budu ravnomerno raspoređene i da stvaraju lepu fraktalnu krunu oko centra. Ako primetite mesta na kojima se nekoliko grana takmiči, grane koje rastu sa istog mesta ili grane koje rastu paralelno jedna iznad druge, takođe ih možete ukloniti. Uvek zadržite one grane koje izgledaju zdravije i čine bolji ugao u odnosu na središte stabla (pomoću poređenja uglova sa kazaljkama na satu – na 2 ili 10 časova – predstavljaju idealne uglove grana). Grane sa tupljim uglom mogu se slomiti pod težinom bogatog prinosa, a oštriji uglovi uzrokuju preterano zgusnutu krunu. Nastavite sa proređivanjem dok ne ostane prazan prostor između grana od 15 do 30 cm. Što su grane tanje, to mogu biti bliže jedna drugoj.

Korak 3: Skraćivanje voćnih stabala

Poslednji korak je najjednostavniji. Jednostavno skraćujete najudaljenije grane kako bi rasle kraće i deblje. Time ćete izbeći predug rast grana koji su podložni lomljenju pod težinom roda, a takođe će ovakvo šišanje izazvati rast u donjem delu krošnje.

Na ovaj način skraćuju se jednogodišnji izdanci, pri čemu se uklanja maksimalno 20 posto njihove dužine. Jednogodišnje izdanke lako možete razlikovati i po drugačijem bojenju u odnosu na ostale grane. Uvek šišajte blizu (oko 0,5 cm) pupka koji raste u smeru u kojem želite da grana dalje raste. Važno je u ovom koraku skraćivati samo grane koje su ostale nakon 1. i 2. koraka i isključivo njihove krajeve. Inače, drvo ima tendenciju da stvara takozvane metle na krajevima grana.

Ovaj korak je posebno koristan prilikom oblikovanja mladih stabala ili pri skraćivanju grana koje bi kasnije pod teretom roda previše visile. Kod odraslih stabala koja nemaju problema sa granama koje previše vise ili su predugih grana, ovo skraćivanje krajeva grana nije potrebno.

From freepik.com

Vreme za obrezivanje voćaka

• Kod koštičavim voćkama (jabuke i kruške) koristimo predprolećnu ili letnju rezidbu. Predprolećni rez obavljamo ako je stablo potrebno pomladiti, ima slab rast ili ako trebamo znatnije oblikovati krunu, a letnji rez radimo ako je stablo previše bujno i trebamo ga umiriti, pojačati rod i preventivno (blago) oblikovati krunu. Predprolećni rez obavljamo u periodu kada više ne preti jaka mračna, ali drveće još nije izbacilo pupoljke (mart). Letnji rez možemo raditi od juna do avgusta. U junu mlade grane još nisu stvrdnute, pa se lako odvajaju rukom – što nam znatno olakšava posao.

• Kod koštičavog voća (višnje, kajsije, breskve, trešnje, ringlovi) počinjemo sa rezidbom tek nakon berbe (višnje, kajsije, breskve, trešnje), obično u avgustu. Izuzetak su na primer šljive koje kasno sazrevaju – one se trebaju rezati pre berbe roda.

• Orah rezujte već krajem aprila – početkom maja, kada izdanci još nisu duži od 10 cm. Ako su duži, loše zarastaju.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

- Advertisment -spot_img

Najpopularnije

Nedavni komentari