spot_img
NaslovnaBaštaOvde su par trikova za pripremu vrta za zimu!

Ovde su par trikova za pripremu vrta za zimu!

Proljeće i ljeto pružaju izobilje boja i života u vrtovima, ali jesen donosi izazove prirodi koje se ne smiju zanemariti. Priprema vrta za zimu je ključna kako bi se biljke zaštitile od hladnoće, mraza i drugih nepovoljnih vremenskih uvjeta. Upravljanje vrtom tokom jeseni može imati dugoročne koristi za zdravlje i vitalnost biljaka u narednim godinama. Ovi savjeti i trikovi za pripremu vrta za zimu pomoći će vam u očuvanju ljepote vašeg vrta čak i tokom hladnih mjeseci. Naučite kako sačuvati vaše biljke, tlo i alate kako biste osigurali da vaš vrt procvjeta i u zimskim danima.

Čišćenje vrta:

 1. Sakupljanje lišća: Uklonite lišće sa travnjaka i drugih površina kako biste izbjegli truljenje biljaka.
 2. Uklanjanje mrtvih biljaka: Uklonite mrtve ili umiruće biljke jer bi mogle poslužiti kao skrovište za štetnike.
 3. Smanjite zalijevanje: S dolaskom hladnijeg vremena i ograničenim rastom biljaka, možete smanjiti zalijevanje.
From freepik.com

Tretman tla:

 1. Malčiranje: Mulčenje tla slojem organskog materijala (poput slame ili lišća) pomaže zaštiti korijena biljaka od mraza i održava zemlju toplom.
 2. Đubrenje i sijanje: Jesensko đubrenje pruža hranjive tvari biljkama. Također razmislite o sijanju trave koja će rasti iduće sezone.

Priprema biljaka:

 1. Orezivanje biljaka: Obrežite biljke koje to zahtijevaju, poput ruža ili voćnih stabala, i pripremite ih za zimsko razdoblje.
 2. Izolacija korijena: Korijeni osjetljivih biljaka mogu se izolovati kori, piljevinom ili drugim materijalima koji pomažu u održavanju konstantne temperature.

Zaštita od mraza:

 1. Pokrivanje biljaka: Osjetljive biljke možete zaštititi pokrivnim materijalom, poput pokrivnog tekstila ili sloja slame.
 2. Nepodobne biljke: Unutrašnje biljke ili one koje ne podnose niske temperature trebale bi biti premještene unutra ili na mjesta zaštićena od mraza.

Priprema vrtnog alata:

 1. Čišćenje alata: Očistite i spakirajte vrtlarske alate. Posude i crijeva za navodnjavanje također bi trebali biti ispražnjeni i smješteni u unutarnje prostorije.
 2. Održavanje mašina: Provjerite i pripremite vrtnu opremu, kao što je kosilica, za duže razdoblje nekorištenja.

Briga o vrtu u jesen može napraviti značajnu razliku u zdravlju i ljepoti vrta tokom zime, ali i u narednim godišnjim dobima. Pazite na potrebe vašeg vrta u ovom periodu i pripremite ga za hladnije dane.

From freepik.com
RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

- Advertisment -spot_img

Najpopularnije

Nedavni komentari