spot_img
NaslovnaFinansiranjeOsiguranje imovine i kuće – najčešća imovinska šteta i ako je izbeći

Osiguranje imovine i kuće – najčešća imovinska šteta i ako je izbeći

Prostor u kome živite nije samo vaš dom, već i investicija. Postoje mnogi rizici i štete povezane sa ovim koje mogu uticati na vašu imovinu. Možemo ih sprečiti prevencijom, ali šteta ponekad nastane i pored svih mera. I zato je osiguranje najbolja garancija.

Koja je razlika između osiguranja imovine i osiguranja kuće?

Osiguranje imovine i kuće je ključno sredstvo za osiguranje vaše imovine od nepredviđenih događaja. Ako se odlučite za osiguranje imovine, imajte na umu da se osiguranje imovine razlikuje od osiguranja domaćinstva. Kako?

Osiguranje kuće pokriva sve pokretne stvari koje čine opremu vašeg doma, odnosno nameštaj, električne uređaje, lične stvari i tako dalje.

Osiguranje imovine odnosi se na sve fiksne delove osigurane zgrade, bilo da se radi o stanu, kući, garaži ili drugom objektu. Osiguranjem su obuhvaćeni i pribor za stan i porodičnu kuću ili rekreativni objekat, građevinske komponente zgrade, male mehanizme, građevinski materijal pri izgradnji, rekonstrukciju, popravku, održavanje zgrade i elektromotore.

Od kojih rizika možete da se osigurate?

Vaša imovina, bilo da je u pitanju kuća ili stan, centar je vašeg svakodnevnog života. Zato je važno da ga zaštitite od raznih opasnosti koje bi mogle da ugroze vašu imovinu. Najčešći rizici kojima vaša imovina može biti izložena su:

 • prirodni događaj (poplave, požar, oluja, udar groma, grad, …)
 • krađa
 • razbijanje stakla
 • vandalizam

Od kojih rizika možete da osigurate svoje domaćinstvo?

Rizici koji mogu ugroziti opremu vaše kuće ili stana slični su potencijalnim rizicima vezanim za nekretnine. Pored njih, možemo uključiti i:

 • oštećenje, kratki spoj elektromotora
 • oštećenja izazvana curenjem vode iz vodovodnog sistema
 • oštećenja spoljašnje fasade izazvane insektima, glodarima, pticama i divljim životinjama
 • šteta prouzrokovana građevinskom delatnošću trećeg lica

Kako se zaštititi od mogućih rizika?

Veoma je važno obratiti pažnju na prevenciju. Ne zaboravite na sigurnost. Investirajte u kvalitetne brave i sigurnosne sisteme kako biste smanjili rizik od provale. Ne potcenjujte redovnu proveru stanja imovine. Na taj način možete na vreme otkriti potencijalne probleme. Pridržavajte se mera predostrožnosti prilikom rukovanja vatrom i elektronikom. Preporučujemo da redovno pravite rezervne kopije važnih podataka i dokumenata kako ih ne biste izgubili u slučaju oštećenja ili gubitka.

Pored prevencije, pravilno odabrano i prilagođeno osiguranje stana, kuće ili domaćinstva može biti temeljni korak u zaštiti vaše imovine. Evo nekoliko saveta koje treba uzeti u obzir pre nego što odlučite da potpišete polisu osiguranja:

 • Proverite da li polisa osiguranja pokriva različite vrste šteta i potencijalnih rizika koji mogu nastati.
 • Uverite se da iznos na koji je osigurana vaša imovina i domaćinstvo bude dovoljan da pokrije sve moguće štete.
 • Saznajte koje događaje i štete ugovor ne pokriva.
 • Odredite koliko biste bili spremni da platite u slučaju štete. Veća franšiza može smanjiti cenu osiguranja, ali istovremeno znači i veće sopstveno učešće u slučaju štete.

Nemojte se plašiti da se obratite stručnjacima prilikom donošenja odluka. Oni će vam pomoći da odaberete odgovarajuće osiguranje imovine, osiguranje kuće ili sveobuhvatan paket osiguranja kuće koji vas može zaštititi od velikih finansijskih troškova u slučaju neočekivanih događaja.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

- Advertisment -spot_img

Najpopularnije

Nedavni komentari